







Helaftonsföreställning baserad på research om den svensk-samiska historien.
Stage play about Sámi-swedish cultural interactions throughout history. (Contact for more info in english.)
Synopsis
Tecken ristade på berghällar för tusentals år sedan. Ett 900 år gammalt arabiskt mynt på en nordsamisk offerplats. En lappflicka som sätter fart på den kristna missionen i norr och en samisk prästson som adlas och förhindrar bålbränningar av utpekade nåider.
”Mon lean duhát jaga / Jag är tusen år” är en hisnande musikalisk resa genom tid och rum om hur den samiska historien flätades samman med den svenska och hur det gick till när århundraden av ömsesidig respekt glömdes bort för att bergen skulle brytas.
Föreställningen skildrar möten mellan samisk kultur och storsamhället från forntid fram till i dag, med hjälp av jojk, sång, musik, rörelse och skådespeleri. Bl a gestaltas lappflickan Margareta som på 1400-talet är pådrivande i kristnandet av de norra regionerna; den samiske landshövdingen Johan Graan som på 1600-talet förhindrade bålbränning av nåider; Karin Stenberg som på 1920-talet var en förgrundsfigur i bildandet av den samiska rörelsen; och nutidens kamp mot gruvnäringens exploatering av Sápmi.
Roller
3k, 3m
Speltid
Ca 2 timmar inkl. paus
Övrigt
Föreställningen uruppfördes i regi av Lena Engqvist Forslund under Umeå Kulturhuvudstadsår 2014 på svenska och samiska och var ett samarbete mellan Giron Sámi Teahter, Beaivváš sámi našunála teáhter i Norge, Dramaten, Norrbottensmusiken och Norrlandsoperan. Premiär skedde på Norrlandsoperan den 5 mars 2014 och föreställningen turnerade därefter i Sverige, Finland och Norge.