Man ska ju vara två

Teaterpjäs i en akt baserad på Lissa Nordins avhandling med samma titel, om ensamma män i Norrländsk glesbygd och deras syn på kärlek och romantik.

Stage play (one act) based on a study by Lissa Nordin about single men in the rural north and their views on love and romance. (Contact for more info in english. The play is available in english translation.)


Synopsis
En kärleksfull undersökning av hur ensamma män i Norrlands inland ser på tvåsamhet och romantik, baserad på Lissa Nordins avhandling med samma titel.

Pjäsens Lissa är en socialantropolog som lämnar storstadens kulörta utbud av singelliv och speeddating för en resa in i en glesbygd som ligger långt bortom alla romantiska ideal. Här, i den absoluta periferin, möter hon och intervjuar ensamma män om deras drömmar om kärlek och gemenskap och upptäcker att deras ständiga försök att leva upp till normen om det rätta livet – man ska ju vara två – och om igen misslyckas. Gammpojkarna har aldrig lärt sig flirta, och den nödvändiga tändande elektriciteten uteblir när de känner alla på dansen sedan barnsben. Dessutom tillstöter komplikationer när Lissas själsöppnande frågor börjar väcka en slumrande manlighet till liv hos hennes informanter. Vad händer om forskningsobjekten plötsligt blir kära i forskaren? Att de socialantropologiska djupintervjuerna är helt autentiska bidrar till att skapa en fascinerande teatertext. Människor som sällan kommer till tals får här röst och liv för första gången.

Man ska ju vara två spelades i uruppsättningen av tre skådespelare och en musiker (2k, 2m), men andra uppsättningsmöjligheter är fullt tänkbara. Speltid: en akt, c:a 75 min.


Format
En akt, ca 75 minuter.

Roller
2k, 2m (kan även spelas på tre skådespelare)

Tillgänglighet
Pjäsen finns förlagd på Colombine Teaterförlag.

Urpremiär
28 februari 2009 på Norrbottensteatern i regi av Anna Azcarate.