Projektstart: Jag är tusen år

I dag drog projektet ”Rock Art in Sápmi” i gång i Umeå och jag var där för att lyssna på hällristningsforskare och prata om den del av helheten som jag är involverad i: att för Giron Sámi Teáhter skriva en pjäs som uruppförs i samband med att Umeå blir kulturhuvudstad 2014.


    Pjäsen ska heta ”Jag är tusen år” och tar avstamp i idén att den samiska kulturen bär på en obruten tradition från tiderna för hällbilder och hällristningar. De mångtusenåriga bilderna av djur och människor som påträffats runt om i Skandinavien har ända in i vår egen tid fortsatt att användas i bl a samiskt konsthantverk.

Pjäsen har premiär i mars 2014 i Umeå som en del av Rock Art in Sápmi, Västerbottens museums stora samarbetsprojekt inför Umeå Kulturhuvudstad 2014. Med hällkonsten, samiska symboler och de nordliga kulturtraditionerna som bas levandegörs, förmedlas, tolkas och beskrivs vår historia, samtid och framtid. Detta sker genom pedagogiska program för skolbarn, konstutställning, teater- och berättarföreställningar, arkeologiskt bokverk, performance, hällkonstutställning och seminarieverksamhet.

Projektet riktar sig till scen- och museipublik, besökare i staden och länet, studenter och elever, sameföreningar och allmänhet i Sápmi.

Samarbetsparter är Västerbottensteatern, Skellefteå museum, Skogsmuseet i Lycksele, Museum Anna Nordlander, Giron Sámi Teáhter, NorrlandsOperan, Umeå universitet, Konstfrämjandet i Västerbotten, glaskonstnär Monica L Edmondson, berättare Love Ersare, konstnär Gunilla Samberg m fl.

Läs mer på www.rockartinsapmi.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s