Danskjävlar

En ny musikal av Erik Norberg & Alexander Öberg.

Pressröster:
”Byteaterns musikal ”Danskjävlar” roar publiken furstligt […] ångar av humor […] en föreställning som sprakar av berättarglädje.”

”[Skådespelarna] spelar fullkomligt skjortan av varandra. Det är svårt att säga vilket porträtt som charmar mest av det 15-tal roller som ensemblen ikläder sig i ett halsbrytande tempo. Inte minst Lina Englund visar stor komisk talang.”

”Dramatikern Erik Norberg och regissören Alexander Öberg utvinner maximala dramatiska möjligheter ur storyn och scenbilden är ett fyrverkeri av tidsmarkörer med träffsäkra och omsorgsfulla 70-talskostymer, signerade Elin Hallberg. Kontrasten mellan de lite stela, bigotta smålänningarna och de flummiga idealistiska danskarna är virtuost skildrad, och de många lokala referenserna blir förstås populära hos publiken.”

”Agnes Forstenberg i rollen som dottern fångar upp publiken med en sång à capella redan i foajén. Ingen kompromiss med äktheten; Forstenberg imponerar genom hela föreställningen med kraft och mångsidighet. Även övriga skådespelare laddar sångerna med en gestaltning som jag sällan sett hos traditionella musikalartister, och det trots att de oavbrutet agerar, ackompanjerar varandra på elbas, gitarr, orgel eller trummor, körar, och hela tiden rör sig med instrumenten hängande på kroppen.”

– Maria Zennström, Barometern 2021-09-05.

Synopsis:
I de småländska skogarna har ett danskt gröna vågen-kollektiv tagit form. När Sanna, 14 år, och hennes mamma Gunvor från Kalmar söker en fristad från en våldsam far och make vill Sanna vända i dörren. Hon avskyr ledaren Prebens nakna indianskola, de vuxnas haschrökande och de smutsiga kläderna som hämtas på soptippen.
Sanna vill leva ett vanligt, normalt liv så hon ringer kommunen och begär att få byta till en riktig skola. Men inspektören beslutar att inte bara Sanna utan alla kollektivets barn måste skolas i grannsamhället, och där betraktas hon plötsligt som en danskjävel.
För att överleva lierar sig Sanna i hemlighet med mobbarna och börjar sprida rykten som skadar kollektivet. Och när Kristian, en vilsen och skör yngling, anländer från Köpenhamn för att få vård av Preben då öppnar sig möjligheten för Sanna att iscensätta danskarnas undergång.

Danskjävlar är en musikal löst baserad på verkliga händelser i Kalmar Län 1969–1970. Berättelsen framförs av sex skådespelare som agerar, sjunger och spelar instrument.

Läs mer på teaterns hemsida (länk öppnas i nytt fönster).

Mer information kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s