Zorro

Scenpjäs fritt efter Johnston McCulleys romaner från 1919 om den maskerade hjälten Zorro. Pjäsen uruppfördes på Uppsala Stadsteater 19 september 2008.


Pressröster

”Zorro på Uppsala stadsteater är ett rejält stycke postmodernt ironisk matinéfilmsteater med filosofiska undertoner. Uppsättningen bygger på en pjäs av Erik Norberg, till stor del skriven på smidig blankvers. Texten är kvick med många nivåer; här blandas äventyrsaction och frihetskamp med frågor om identitet och tillhörighet. Blankversen är bunden och blir en språkbild för konventioner och hierarkier i Mexiko under kolonialtiden då fattiga och indianer levde under de spanska ättlingarnas förtryck. Språket spricker upp i befriad prosa när frihetskämparna bjuder motstånd och tyranniet krackelerar.” – Karin Helander, SvD

”Norberg har lyckats förläna hjälten ett drag av Hamlet – det förklarar väl delvis blankversen – och betonar starkt den antikolonialistiska befrielsekampen, där självständighetssträvande kolonialister strider sida vid sida med den indianska urbefolkningen mot den spanska övermakten.” – Nils Schwartz, Expressen.

”Men Erik Norberg nöjer sig i sin dramatisering inte enbart med en rafflande historia. Han ställer också frågor om våra rötter, om identitet, sanning och skillnader mellan biologiskt och psykologiskt faderskap. Det senare inte minst aktuellt i vår samtid med många plastföräldrar. Och därutöver har han även god hand med allt vad mänsklig vånda vill säga.” – Bo-Ingvar Kollberg, UNT.


Synopsis

Diego de la Vega återvänder till faderns hacienda i den spanska kolonin Mexiko efter en militär uppfostran i moderlandet. Självständighetsdiskussioner rasar bland kolonisterna och Diegos reflexmässiga ställningstagande för fortsatt spansk överhöghet skakas om när han får veta att hans mor tillhörde den förtryckta ursprungsbefolkningen, Yokut.
Diego tvingas omvärdera vem han är. Han förklär sig till Zorro för att anonymt hjälpa indianerna mot den spanska brutaliteten samtidigt som han bibehåller sina priviligeier som godsägarson. Men till slut måste alla välja sida och låta maskerna falla.


Format
Helaftonspjäs, ca 2 timmar och 50 minuter inkl. paus.

Roller
3 k, 6 m (exklusive figuranter)

Rättigheter
Rättigheterna upplåts genom Yorick AB.

Urpremiär
Uppsala Stadsteater 19 september 2008 i regi av Alexander Öberg.


Produktionsupgifter (uruppförandet)

Av
Erik Norberg

Regi
Alexander Öberg

Scenografi & kostym
Ulla Kassius

Mask & peruk
Per Åleskog

Ljusdesign
Anders Ekman

Dramaturg
Marie Persson Hedenius

Medverkande
Danio Bejarano (Diego de la Vega/Zorro)
Mats Blomgren (Don Alejandro de la Vega)
Fredrik Meyer (Bernardo, tjänare)
Carl Kjellgren (Don Torres)
Tytte Johnsson (Senora Torres)
Johanna Rane (Elena Torres)
Emil Almén (Kapten Gonzales)
Göran Engman (Estanislao)
Julia Marko-Nord (Ana Luna)
samt
Tjänare, caballeros, Yokutstammen, soldater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s