Den ryska dörren – en bakgrund


Den ryska dörren bygger på en verklig händelse i Kiruna 1992, då jag arbetade som teaterledare för Kiruna Amatörteaterförening. En av våra praktikanter ville låna teaterns verkstad för att bygga om en gammal innerdörr till en rejäl lägenhetsdörr.
Den skulle han frakta upp till Murmansk i Ryssland, eftersom han varit där och träffat en tjej som han ville ta med sig till Kiruna.

Tjejens mamma skulle få dörren i gåva, då hennes lägenhetsdörr var tunn och dålig och hon fruktade att det skulle bli inbrott om dottern flyttade hemifrån och lämnade henne ensam i det nedgångna hyreshuset. I ett svagt ögonblick lovade han alltså mamman en bra dörr.

Problemet var bara att säkerhetsdörrar kostade mycket och killen praktiserade hos oss med låg lön. Därför slog han sig ihop med en gammal gruvarbetare som hade börjat ägna sig åt dagisclowneri och amatörteater. Denne hade erfarenhet av kulturprojekt och kom på idén att de kunde söka bidrag för resan om de gjorde det hela som ett kulturutbyte.

Sagt och gjort: de sökte och fick en del pengar och fraktade så småningom iväg dörren, som blev en hiskelig hembyggd sak, på taket till en ynklig bil. Vid gränsen tvivlade den ryska tullen på att det bara var en dörr, de trodde att den innehöll smuggelgods och började bryta upp den. De fann inget.

När väl ekipaget nådde Murmansk fick de – som utlovats i projektansökan – uppträda som clowner på ett dagis. Detta förevigades av rysk tv som hört talas om gästspelet från Kiruna.

Det hela slutade med att dörren kånkades upp till mammans lägenhet. Hon avskydde den, men förstod att den kostat killen mycken möda. Så hon accepterade den. Måtten var fel, så männen tillbringade flera dagar med att anpassa den tjocka dörren för karmen innan de kunde resa hemåt.

Tjejen blev mycket riktigt tolk i Kiruna och under en period arrangerade paret flera ryska kulturgästspel i Norrbotten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s