Urpremiär: Livläkarens besök

4 december 2015 var det urpremiär för Livläkarens besök på Kulturhuset Stadsteatern Stockholm.
Foto: Petra Hellberg

Från teaterns hemsida:

Danmark 1768. Hovet anser att kung Christian den sjunde är galen och anställer Johann Friedrich Struensee som hans livläkare. Struensee får nu en möjlighet att omsätta upplysningens idéer om människans frihet och jämlikhet i praktiken. Snart ges han också makt att stifta nya lagar och genomför en revolution med mål att förändra hela samhället från grunden.

Samtidigt inleder han en intensiv kärlekshistoria med den ensamma drottningen Caroline Mathilde, en kärlek präglad av deras drömmar om en ny tid. Men adelns missnöje växer i takt med utomäktenskapliga barnet i drottningens mage och folket använder sin nyvunna yttrandefrihet till att vända sig mot den nya makthavaren.

Livläkarens besök är en sann historia om förbjuden kärlek och brytningspunkten mellan den gamla och den nya tiden. Per Olov Enquists mästerverk ges här för första gången som teater i dramatisering av Johanna Garpe och Erik Norberg. För regin står Johanna Garpe, som senast satte upp kritiker- och publiksuccén Karl Gerhard på Kulturhuset Stadsteatern.

MEDVERKANDE PÅ SCENEN

Caroline Mathilde
Lina Englund
Änkedrottningen
Marika Lindström
Fru von Plessen
Cecilia Frode
Stövlette-Caterine
Odile Nunes
Struensee
Joel Spira
Reventlow
Lars Edström
Fra sändebud/Eng ambassadör
Tomas Bolme
Arvprinsen
Björn Elgerd

Statsråd, vakter mfl
Björn Widstrand
Joe Sundelin
Mikael Kling
Micko Mauritzon

PRODUKTION

Av
Per Olov Enquist
Regi och dramatisering
Johanna Garpe 
Dramatisering
Erik Norberg
Scenografi
Per A Jonsson
Kostym
Magdalena Åberg
Ljus
Erik Berglund
Mask
Johanna Ruben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s