Tryckfrihet i Finland

 

Erik Norbergs kammarspel ”Imprimatur”, om den österbottniske prästen Anders Chydenius strid mot konservativa krafter under 1766 års riksdag, där till slut tryckfriheten fick fäste, spelas under oktober som skol- och kvällsföreställningar i Vasa och Jakobstad. Pjäsen skildrar ett fiktivt möte mellan tryckfrihetsförkämpen Chydenius och Sveriges censor Oelreich.

I samband med Vasa-föreställningen medverkar Erik Norberg i en paneldiskussion om upplysningstiden och gestalter som Chydenius och Rutger Macklean, två väldigt olika figurer som båda kämpade för ett friare och jämlikare samhälle, men med olika förtecken.
Läs mer om föreställningen här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s